AI en Copywriting

Ai en Copywriting: human creativity blijft belangrijk.

Waarom (goeie) copywriters onmisbaar zijn

Sommige copywriters vrezen dat machines hun baan gaan overnemen. Lees hier waarom dat niet het geval is. Als je het internet mag geloven, kan iedereen met een laptop of telefoon een geldmachine creëren met de hulp van AI. Klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. De teksten die ChatGPT produceren worden de ondergrens. In dit artikel: Ai en Copywriting, ga ik het uitleggen.

Om een voorbeeld te geven. Dit is wat ChatGPT voorstelde als introductie voor dit artikel:

Terwijl bedrijven ernaar streven impactvolle online-inhoud te creëren, is de rol van AI bij het creëren van boeiende verhalen steeds prominenter geworden. Maar te midden van deze technologische revolutie rijst een cruciale vraag: kan AI, met zijn algoritmische precisie, de genuanceerde kunst van het menselijk copywriting volledig vervangen?

ChatGPT

Vriend! doe rustig.

Als ik zo’n tekst lees denk ik: “vriend, doe rustig”. Het voelt te ijverig, te gretig, te cockette.

Ik ga niet liegen: voor een middelmatige schrijver zoals ik is ChatGPT vet handig. Met mijn kennis van communicatie en het internet, kan ik ChatGPT inzetten om als middelmatige schrijver uitstekende teksten te leveren. Maar hoe werkt dat dan?

Het antwoord ligt in de efficiëntie van AI als gereedschap voor de menselijke creativiteit. AI-tools bieden opmerkelijke mogelijkheden bij het schrijven van tekst, maar ze werken op een basisniveau: ze hebben toegang tot heel veel kennis en kunnen uitstekend structuur in een tekst aanbrengen. Maar diensten als ChatGPT missen de diepgang van begrip en emotionele intelligentie die de schrijver in zijn werk verweeft. Dat is de kracht van een goede copywriter: het vermogen om op een dieper niveau met een lezer zoals jij te communiceren.

Onderscheidend vermogen

Daarnaast is er nog een belangrijkere overweging. ChatGPT komt bij dezelfde vraag met hetzelfde, of een vergelijkbaar antwoord. Het zal geen rekening houden met de sociale, culturele en maatschappelijke context waarin de organisatie waarvoor de tekst bedoeld is zich bevind. Met andere woorden, ChatGPT en vergelijkbare AI produceren voor u hetzelfde als voor uw concurrent. Onderscheidend vermogen zit in product, prijs, service, maar hoort het niet ook in de merkpresentatie? Schrijvers brengen de nuance die nodig is om een sterke identiteit te presenteren.

Efficiëntie vs. Kwaliteit

Daarna wordt het een vraag van efficiëntie. Schrijf ik een artikel binnen een dag of binnen een uur. Het delicate evenwicht tussen efficiëntie en kwaliteit is van oudsher een kwaliteit die copywriters zich eigen maken. Slimme copy writers gebruiken AI hierbij in hun voordeel. Het vereist strategisch denken en deskundige navigatie. Nee, zo’n copywriter inzetten is zo gek nog niet.

Conclusie voor AI en Copywriting

Een copywriter ontslaan omdat “AI het allemaal kan” is geen goed idee. Slimme copywriters gaan hun waarde blijven toevoegen bovenop wat ChatGPT te bieden heeft. Ze maken met behulp van AI uw content alleen maar beter.

Devilsberg Online Presence Management

Tekstschrijven is maar één facet van het beheer van uw online aanwezigheid. Ads, analytics, social media, optredens op kanalen van anderen, allemaal een onderdeel van modern Online Presence Management. Wil je weten hoe Devilsberg je organisatie verder helpt met OPM? Plan dan direct een afspraak.

Scroll to Top